Zwerfsteenpad

LAW  201 

 

 

Noordlaren – Emmen

Zwerfsteenpad  LAW 201 is een wandelroute van Noordlaren naar Emmen.

Het Zwerfsteenpad, in 1983 ontstaan droeg aanvankelijk de naam Zwerfsteenroute. In 1989 werd de naam gewijzigd in Zwerfsteenpad. Het was een wandelpad in de Nederlandse provincie Drenthe. Met zijn 64,5 kilometer was het de kortste LAW. Het liep over de Hondsrug van het Nivon Natuurvriendenhuis de Hondsrug in Noordlaren naar het NS-station in Emmen. De wandelgids van dit pad werd uitgegeven door het Nivon.

De zwerfsteenroute, waarvan de wandelgids een beschrijving geeft, is het eerste deel van, een wandelverbinding tussen de natuurvriendenhuizen “de Hondsrug in Noordlaren en den Broam in Twente”. Het pad loopt Noordlaren tot Emmen en zal op een later tijdstip aansluiten op het Euregiopad via Duitsland naar Twente.

De naam van de route lag voor de hand: kenmerkend voor deze streek is de zwerfsteen, waarvan men de hunebedden bouwde. In de ijstijd hebben deze keien duizenden kilometers afgelegd om uiteindelijk in Drenthe tot rust te komen.

Ook ons pad moet aanleiding zijn voor het maken van een zwerftocht; route-beschrijving, kaart en paaltjes hebben geen ander doel dan u een steuntje te geven bij het ontdekken van een mooi deel van ons land. Sla daarom gerust eens een zijweg in als natuur en landschap u daar meer trekt. Blijf eens een tijdje langer dan u van plan was in zo’n dorpje waar u van die mooie oude boerderijen te-genkomt. We hopen dat meer mensen oog krijgen voor al het rijke en onvervangbare dat Drenthe ons nog kan bieden; en ook dat men beseft welke gevaren in deze pro-vincie op de loer liggen als militarisering en milieubederf hun kans krijgen.

Het pad was bedoeld als onderdeel van een langer pad, en zou worden gekoppeld met het Euregiopad dat langs de oostzijde van Drenthe en Overijssel en deels door Duitsland zou gaan lopen. Het aantrekkelijke pad was echter te kort voor een Langeafstandswandelpad en dreigde daardoor verloren te gaan. Om dat te voorkomen werd het Zwerfsteenpad, bij de grondige herziening, in 1996 van het Drenthepad hier nagenoeg in zijn geheel in opgenomen.

 

Voorlopige uitgave

Uitgave 1983

Uitgave 1989

In 1995 is het Noaberpad ontstaan uit een nieuw ontwikkeld pad van Nieuweschans, langs de Duist-Nederlandse grens naar zuidoost Drenthe waar het aansloot het Euregiopad (LAW201-2) en het Euregiopad 2 (waarvan alleen een voorlopige uitgave is verschenen) en doorloopt tot Emmerich (D). In 2019 is daar nog een stukje bij aangeknoopt door het Duitse Reichswald. Waardoor het Noaberpad nu eindigt in Milsbeek in Limburg.