Het stroomdal van de Drentsche Aa is een fascinerend gebied. Het gebied is grotendeels gevormd door smeltwater aan het eind van de voorlaatste ijstijd, het Saalien, 200.000-130.000 jaar geleden. Grote gletsjers schoven vanuit Scandinavië over Noord-Nederland en deze vervormden het landschap. Wat achter bleef was een groot keileemplateau vol zwerfstenen, doorsneden door metersdiepe smeltwatergeulen, waaronder die van het huidige stroomdal. Nergens in Nederland vinden we nog een beekdal zo compleet bewaard als het stroomdal van de Drentsche Aa. Kronkelend zoeken de loopjes, diepjes hun weg door het landschap, zoals zij dat al eeuwen doen. In dit uitzonderlijk gaaf gebleven landschap creëerden boeren gedurende duizenden jaren een grote rijkdom aan natuur-rijke landbouwgrond. Het stroomdal van de Drentsche Aa vormt de ruggengraat van het Nationaal Park Drentsche Aa.
De Drentsche Aa bestaat eigenlijk niet… Het is een samenstel van kleine beekjes. Echter wordt een klein stukje in Groningen wel zo genoemd. Met ‘De Drentsche Aa’ wordt het hele bekensysteem bedoeld. Alle beken dragen lokaal een eigen naam. Ze zijn genoemd naar het dichtstbijzijnde dorp of veld. In Drenthe wordt een beek nooit beek genoemd maar heten loopje, diepje, stroom, of aa.
De lijn Borger – Beilen kan worden gezien als de waterscheiding van Drenthe. Ten noorden van deze lijn loopt het water Noordwaarts, naar de stad Groningen en vandaar naar de waddenzee. Aan de zuidelijk kant loopt het water af richting Coevorden en Meppel


Maar ook als er geen hoogwater is blijft het een schitterende omgeving… zoals onderstaand in de zomer van 2021