Wandel excursie met de boswachter door de Strubben ten zuiden van Schipborg.

 

Strubben..
De naam Strubben kennen van het natuurgebied Strubben-Kniphorstbos. Maar wat zijn strubben?

Strubben, ook wel strubbel, strubbenbos, strobben, strobbebos is grillig gevormde eik van struikachtige bomen, ontstaan door het herhaaldelijk aanvreten van de jonge uitlopers door schapen. De meerdere knoestige stammen zijn gegroeid uit een enkele strub (kiemboom) die een doorsnede van wel twintig meter kan hebben. De eikenstruiken zagen ondanks de sterke begrazing kans afleggers te vormen. De eikenopslag werd hierdoor steeds breder. Toen de begrazing na de negentiende eeuw sterk verminderde vormden zich de opgaande strubben; clusters van grillige gevormde eiken die op vegetatieve wijze uit één moederplant ontstaan zijn. Soms met 7 tot zelfs wel 15 uitlopers. Het is de typische verschijningsvorm van eiken in het esdorpenlandschap.

Op pad met de boswachter van Staatsbosbeheer en een gids van het Nationaal Park Drentsche Aa in het grootste archeologisch rijksmonument van ons land.

SP6 Drenthepad en Grootfrieslandpad voeren je er langs

Ten Noorden van Anloo ligt het Strubben Kniphorstbos wat deel uit maakt van het stroomdal van de Drentsche Aa. Het natuurgebied Strubben-Kniphorstbos is het grootste archeologisch rijksmonument van ons land. Het wordt wel ‘De Randstad uit de prehistorie’: genoemd. Omdat de Hondsrug droge woonplekken bood en oost en west drassig, moerassig gebieden waren, vestigden bewoners van het gebied zich juist hier. Nergens in ons land vind je zo veel archeologische monumenten bij elkaar: twee hunebedden en ongeveer zestig grafheuvels, maar ook tal van eeuwenoude veldwegen die hun sporen trokken over de heide en door het bos.

Uniek aan dit gebied is dat de overblijfselen na al die tijd nog steeds intact zijn. Ze vormen een archief met opeenvolgende verhalen, door onze voorouders in het landschap geschreven. Tot voor kort was het gebied deels in gebruik als militair oefenterrein. De overdracht aan Staatsbosbeheer 2007/2008 was aanleiding om opnieuw te kijken naar de inrichting. In de afgelopen jaren zijn werkzaamheden uitgevoerd in het noordelijke deel van het Strubben Kniphorstbos om oude grafheuvels, het strubbenbos en de vele karrensporen weer zichtbaar en beleefbaar te maken.