Ruimtevaart

Wat is er buiten ons aardse…

Mensen onderzoeken op verschillende wijze of er buiten ons aardse bestaan nog ergens leven in het universum is te vinden. Satellieten,  ruimtestations, missie naar de maan, mars en misschien ooit nog verder

800px-Wubbo-sl1

Wubbo Ockels is  astronaut en de  eerste Nederlander in de ruimte. Tijdens de missie D1 heeft hij in oktober 1985, in het spacelab welke in het ruimteveer Challenger  was gemonteerd, verschillende wetenschappelijke proeven gedaan. Eén proef werd  in samenwerking met Radio Zendamateurs uitgevoerd.

dp0slIk heb daar aan mee mogen werken. Voor het insturen van meetgegevens ontving ik een QSL-kaart (bevestiging) van DPoSL  (het amateur radio station van  spacelab)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Wubbo Ockels    is in 2014 overleden

Hieronder enkele video’s van missie D1  (1985)  Spacelab    De astronauten aanboord hadden allen een amateurlicentie (zendamateur)  Spacelab had de call  DP0SL

Een kijkje in spacelab   D1  1985

 

International Space Station  Sarya

Met het blote oog kun je af en toe een glimpISS opvangen van het ruimtestation ISS Sarya. De hoogste doorkomst ligt ongeveer op de 53e breedte graad. (Assen). Het ISS is dan te zien als een snel  van west naar oost verplaatsende heldere ster. (niet knipperend, dan is het een vliegtuig)

Het ISS rond de aarde op een hoogte van zo’n 400Km en heeft een snelheid van ruim 28000Km per uur. Met deze snelheid maakt hij in 90 minuten ongeveer een rondje om de aarde.

>  ISS-Tracker

>  NASA

Na Wubbo Ockels is Andre Kuiper de tweede Nederlander die in de ruimte was. Hij verbleef een aantal maanden in het Ruinteschip ISS en deed verschillende onderzoeken.