Roskilde is een van de oudste steden van Denemarken. De plaats grenst in het noorden aan de Roskildefjord

CIMG1793

Roskilde is natuurlijk bekend van het Roskilde Festival.
Het festival is met zo’n 100.000 bezoekers een van de grootste rockfestivals van Europa. De eerste editie vond plaats in 1971. Het festival duurt 4 dagen (van donderdag t/m zondag), maar vanaf de zondag ervoor is de camping al open. De zaterdag valt altijd op de eerste zaterdag van de maand juli. Er komen bezoekers vanuit heel Europa naar Roskilde ten zuidwesten van de hoofdstad Kopenhagen in Denemarken. Het unieke aan het festival is dat het niet commercieel is. Het festival wordt grotendeels draaiende gehouden door vrijwilligers. Deze ongeveer 25.000 vrijwilligers werken tijdens het festival een aantal dagen en worden hiervoor beloond met een vrijkaartje. De drank- en etenskraampjes worden bemand door lokale verenigingen. De opbrengst van het festival gaat naar goede doelen. Elk jaar kiest de organisatie een thema gekoppeld aan één of meer goede doelen waarnaar het grootste deel van de opbrengst gaat.

 

Roskilde heeft daarnaast ook een bijzonder mooie Kathedraal.
Vanaf de tiende eeuw was Roskilde de residentie van de koning en hoofdstad van Denemarken. Het was tevens een bisschopszetel. In 1443 verplaatste Christoffel III zijn residentie naar Kopenhagen, waarmee Kopenhagen de hoofdstad van Denemarken werd. Het verdwijnen van de residentie luidde de achteruitgang van de stad in. Het zou tot de twintigste eeuw duren voordat Roskilde weer opbloeide.

In de kathedraal van Roskilde liggen bijna alle vorsten van Denemarken vanaf de middeleeuwen begraven. De kerk was eerst een eenvoudig houten gebouw, maar werd later uitgebreid tot de kerk die hij nu is.