Tussen Anderen en Eext bevindt zich een stukje natuur dat de laatste jaren is ingericht al natuur begraafplaats. Ondanks dat het een begraafplaats is biedt dit stukje natuur ook ruimte voor wandelen, uiteraard met het respect van een begraafplaats. Via de oude Spoorlijn Assen – Stadskanaal, kom in na Anderen bij de passage onder de N33 door, ik volg de spoorbaan verder richting Gieten. Na een kilometer kom ik op het terrein van de begraafplaats, waar ik aan de noordzijde om de Pingoruïne loop, ik volg de spoobaan niet langer.  Her en der liggen graven, ze zijn nauwelijks herkenbaar. Soms een met bloemen bedekt graf. Bijzonder. Maar wel erg mooi. 

  Ik volg het pad richting Eext en ga naar Eexterhalte waar ik de spoorbaan weer volg richting Gieten. Daar ga ik het Staatsbos in, langs het Sekmeer, het Zandgat aan de Nijslootsweg, bekend van de Superprestige verldritten, en ga zo richting Papenvoort, via het stoomdal van het anderse diepje en de voorde terug naar Rolde