Wandel door Nationaal Parken en het Geopark

Drenthepad SP6
Home Drenthepad SP6De route

Potloden in het bos

De stammen worden gebruikt voor ’t aanduiden van mosselpercelen: 40% gaat naar Zeeland, de rest naar de Wadden, Duitsland en Denemarken. De lengteaanduiding (11, 12, 15-16 m) is de waterdiepte indicatie. Zo leer je onderweg op het Drenthepad nog eens wat nieuws.

Info: Staatsbosbeheer

IJzertijd boerderij

Net buiten het dorp Orvelte ligt de ijzertijdboerderij dit is een reconstructie van een boerderij uit de IJzertijd. Deze boerderij is in de jaren’70 nagebouwd met materialen die in de IJzertijd vermoedelijk gebruikt werden. In 2003 is de boerderij door Staatsbosbeheer gerestaureerd.

Info: Drenthe.nl

Etstoel

De Etstoel was tot 1791 het hoogste rechtscollege in de provincie Drenthe. De Etstoel sprak niet alleen recht, het stelde ook regels vast. Het college was samengesteld uit de drost en 24 etten, vier voor ieder van de zes dingspillen die tezamen de Landschap Drenthe vormden.
Info:  De Etstoel Anloo 

Hunebed

Een hunebed of dolmen is een megalithische grafkamer uit het neolithicum die bestaat uit ten minste drie maar vaak meer staande draagstenen, overdekt door een deksteen. Hunebedden zijn volgens de gangbare theorie resten van prehistorische grafkamers.
Info: Drenthe

Grafheuvel

Een grafheuvel (ook: heuvelgraf of tumulus) is een heuvel uit de prehistorie die werd gebruikt als begraafplaats.De grafheuvels in Nederland zijn afkomstig uit zeer verschillende periodes, van de late steentijd tot de Romeinse tijd.
Info: Drents Landschap

 

Pingoruïnes

Een pingo is een bolvormige heuvel die ontstaat in een gebied met permafrost waar door het uitzetten van bevroren / bevriezend grondwater een laag bevroren grond wordt opgetild. De kern van een pingo, die soms nauwelijks kleiner is dan de totale pingo zelf, bestaat uit een lensvormig lichaam van zuiver ijs.
Info: UNESCO Geopark de Hondsrug