Pieterpad,  Papelozekerk – Sleen – Coevorden

12 – 13 juni 2011

Papelozekerk

 

Tijdens de pinksterdagen hebben we de etappe naar Coevorden gelopen. We hadden nog ongeveer een kilometer of 6 te gaan voordat we in Sleen waren en hebben deze samen gevoegd om eens te ervaren hoe het is om twee achtereen te lopen. De totale afstand was zo’n 27 Km. Een dag van 17 Km en een dag van ruim 10 Km.

We starten vandaag bij het Papelozekerk.
Papelozekerk is een Hunebed (D49), een zgn. ganggraf bij tussen Schoonoord en Noord-Sleen. Het is hunebed is gebouwd tijdens de Trechterbekercultuur.

De naam Papeloze kerk zou verwijzen naar het feit dat hier in de 16e eeuw, tijdens de vervolging van de protestanten, zogeheten hagenpreken werden gehouden; papeloos wil zeggen: zonder dat er een katholiek priester (een paap) bij aanwezig was. De naam Papeloze kerk wordt pas vanaf halverwege de 19e eeuw gebruikt. Het hunebed ligt nu in een bos, dat echter pas in de 20e eeuw is ontstaan. Destijds lag het in het open Ellertsveld, waar men ongenode gasten van ver kon zien aankomen.

De etappe leidde ons langs het vliegtuigmonument dat is gemaakt met opgegraven resten van een in 1943 neergestort Engels vliegtuig. Jongelui uit Oosterhesselen en Zweeloo  hebben na de oorlog hier veel energie in gestoken.

afb 246h

Een naam op de plaquette pakt mij. Co van Dixhoorn. Mijn vader heeft hem gekend.

We vervolgen onze weg, en zijn weldra in Sleen. We lopen langs de Jongbloedvaart waar we bij een Alpaca-boederij komen waarna  we langs de Hoogeveensevaart lopen waar een zwanen-familie ons spiedend volgt. Via Holsloot naar Dalerveen. Het was een mooie wandeldag. Redelijk koude wind maar in de zon lekker weer om te wandelen. We lopen de 17 Km vlot.

De volgende dag maken we de etappe naar Coevorden af. Het is een koude dag met veel wind. Er worden buien voorspeld. Behoudens wat motregen hebben we hiervan geen last. Deze korte etappe is voor ons geen probleem. Het lopen van een tweede dag op rij gaat ook lekker. We treffen mede-Pieterpadlopers, niet allemaal zo fanatiek en  nemen de tijd er voor en zijn al 11 of 12 jaar onderweg.