Het mysterie van Hogebeintum…. Ja inderdaad, het lijkt het begin van een spannend verhaal. En ja eigenlijk is het ook wel spannend.
In mijn speurtocht naar de historie van het onstaan van het Drenthepad stuit ik op een uitgave ‘Drentepad’, gespeld zonder ‘h’ uit 1985. Op de voorpagina prijkt volgens het colofon… Foto omslag : Provinviale VVV Drente ; gezicht op Anloo. Het Drentepad is sinds 1975 een LAW 2.2 dat loopt van Het Nivonhuis de Hondsrug naar het Nivon Hunehuis in Havelte. In deze gids wordt de route beschreven en voorzien van foto’s onderweg. Maar de omslagfoto…. die foto… die foto klopt niet.
De gevels van de toren zijn puntgevels, gemetseld in zgn boerenvlechtwerk of vlechting genoemd. Het vlechtwerk zorgt voor versteviging van het metselwerk aan de zijkanten. De driehoekige schuin gemetselde delen worden tanden of beitels genoemd.

Op de omslag foto staat een kerkgebouw. Omringd door een haag, Rododendrons en bomen. Aan de linkerzijde van de foto tussen de beide Rododendrons is nog net een dak met rode dakpannen te zien. Verder valt op dat de kerk hoger ligt dan het weiland op de voorgrond.
De kerktoren heeft het typische Noord Nederlandse zadeldak met in het midden iets wat lijkt op een kruis. Het is op de foto moeilijk waarneembaar. Een zadeldaktoren komt in Nederland vooral voor bij romaanse kerken in de provincies Groningen, Friesland en in Drenthe, en in mindere mate ook bij gotische kerken in deze provincies. Op een recent gemaakte foto is het kruis duidelijk zichtbaar. Aan weerszijden zijn galmgaten gemaakt. Op de kopse kanten, in het verlengde van de kerk, twee galmgaten en aan de langszijde slechts één


Het mysterie van Hogebeintum…. ontstaat als ik, als inwoner van de gemeente Aa en Hunze, waar ook Anloo toe behoort de Magnuskerk niet herken. De kerk van Hegebeintum ligt redelijke solitair terwijl de Magnuskerk in het dorp staat, omringd door boederijen. Meest in het oogspingende deatils zijn de trapgevel de torenspits en de ronding van het dak van de kerk. De Magnuskerk in Anloo heeft geen zinken ribben in de ronding van het dak.
Deze verschillen tussen beide kerken zijn duidelijk. Maar een bezoek aan Hegebeintum leverde een nieuwe kijk op de kerk.
Deze foto heb ikzelf gemaakt. De stand van de toren en het schip is ongeveer zoals op de foto van het gidsje. Het gebouw met de rode dakpannen staat echter na aan de rechterzijde van de weg.




Het lijkt er dus op dat de foto gespiegeld is afgedrukt. Conclusie is dat er in het drukproces ergens de verkeerde foto (gespiegeld) is gebruikt. Helaas is het hoe en wat niet meer te achterhalen. Was het een per-ongelukje? of …. de gespiegelde afdruk roept vragen op.
Onderstaande foto’s geven een beeld van het schitterende interieur