Het Hunzepad.
Het Hunzepad volgt de loop van de Hunze.  De Hunze ontspringt op twee plaatsen grofweg tussen Exloo en Valthe (Achterstediepje) en in het Eesveen nabij Eesergroen / Schoonoord (Voorstediepje).

Vandaag, 3 juli, wil ik proberen het Hunzepad langs het Voorstediepje, tussen Schoonoord en Gasselternijveen te volgen. Het diepje is lastig terug te vinden. Rond 1925 is een groot deel opgegaan bij de aanleg van het kanaal Buinen-Schoonoord. De etappe volgt dan ook een groot deel van dit kanaal. De route, die ik op internet had gevonden, was eigenlijk zonder problemen te lopen. Soms over schouwpaden soms zandpaden en een enkele verharde weg. Een zware wandeling maar geweldige landschappen, vergezichten en natuur.

Het Voorstediepje voerde water vanaf het Eesveen af richting Zuidlaardermeer. Het stroompje wist zich bij Borger een baan door de Hondsrug te banen. Een laagte waar bij de aanleg van het kanaal dankbaar gebruik van werd gemaakt. Tot aan Bronnegerveen volg ik het kanaal. Kort daarna wordt het oude Voorstediepje weer vanuit het kanaal gevoed en stroomt het richting Gasselternijveen waar het samenkomt met het Achterstediepje en verder meandert als Hunze (Oostermoersevaart, toen het gekanaliseerd was) verder richting De Groeve – Zuidlaardermeer

Mijn etappe eindigt bij korenmolen de Juffer in Gasselternijveen

 

<  Kerkgebouw Ebenhaëzer in Schoonoord

Reuzenberenklaauw is een invasieve exoot. Het is voor gevaarlijke plant voor mensen.  lees meer…

De gelopen route  

Landbouw