Hollands Kustpad
LAW 5-2  Hoek van Holland – Zilk

HvH

Hoek van Holland ligt én aan de uitgestrekte Noord- zeekust én aan het begin van de Nieuwe Waterweg, met de Maasvlakte aan de overzijde, de poort naar Rotterdam, waar dagelijks imposante zeeschepen naar de Rotterdamse havens varen én aan het bedrijvige Westland met zijn vele kassen. Kilometers over het strand tot in Ter Heijde. Hier verlaten we het strand en komen op in het gebied van de voormalige Oostmadepolder.

We gaan richting Kijkduin, Den Haag en Scheveningen.  Genieten van de boulevard en en van het uitzicht van de Scheveningse pier. Vervolgens verlaten we Scheveningen richtingg Wassenaar en komen over de Waalsdorpervlakte. Indrukwekkend. De bloemenpracht en kransen van de dodenherdenking, eergisteren, 4 mei 2016 maken een diepe indruk op ons.

Hierna komen we in het natuurgebied Meyendel. Hoge en kale paraboolduinen tot wel 25 meter hoog sieren dit gebied. Het is een waterwingebied met filtratieplassen voor de waterwinning. Hier wordt jaarlijks vijf miljard liter regenwater gezuiverd. De meidoorn bloeit. In de herfst zijn er volop paddenstoelen, tegen de schemering laten veel reeën zich zien en nergens anders komen zoveel nachtegalen voor.

In Katwijk a Zee is de boulevard zeer fraai ingericht. Het beeldje van de vissersweduwe met zoon herinnert aan het harde bestaan van de vissers. Er staan verschillende beelden en een monument van ‘hen die op zee gebleven zijn’.  We wandelen naar de Coepelduynen, we kijken terug en zien vuurtoren de Baak (1605) hoog bo ven het dorp. Via de langgerekte duinenstrook lopen we richting Noordwijk en komen bij de bollenvelden.

 

 

LAW5-2zuid