Kampsheide en Schoonloërveld, twee decemberwandelingen in Drenthe

Kampsheide

is het oudste terrein in het beheer van Het Drents Landschap. Het terrein kent een rijke historie, er liggen er zo’n 50 grafheuvels, een Pingo-ruïne uit de laatste ijstijd (ca. 13000 jaar voor het begin van onze jaartelling, Hunebed D16 (Balloo). Het terrein bestaat hoofdzakelijk uit heide, soms zijn er kletsnatte stukken op dit heideveld. De begroeiing omvat Eiken- en Beukenbomen maar ook staan er veel jeneverbes struiken, die het met de laatste stormen (oktober-november 2017) zwaar te verduren hebben gehad gezien de schade. Kampsheide ligt op een uitloper van de Hondsrug en maakt daardoor deel uit van Geopark de Hondsrug. Grenzen aan dit fraaie stukje natuur meandert het Deurzerdiep en Lonerdiep. De madelanden versterken het natuurgebied. Flora en fauna herstellen zich. Het gebied maakt deel uit van het Nationaalpark Drentsche Aa

20171225_131115-COLLAGE-min

Schoonloërveld

Tussen Schoonloo en Elp ligt in het Hart van Drenthe, je kunt er heerlijk struinen door bossen, heideterreinen en beekdalen. Met struinen wordt ook écht struinen bedoeld! In het gebied mag u overal vrij rondlopen. U kunt de aanwijzingen in de routebeschrijving gebruiken of een gps-apparaat meenemen zodat u de bezienswaardigheden niet mist. De route, de volgorde en de paden liggen niet vast, je bent vrij om te gaan waar je wilt. Dat deden wij ook. En na alle regen van de afgelopen tijd was het hink stap sprong en kwam een vlonder wel erg gelegen. 
Je bent echt vrij en geniet van de natuur.  Respecteer de natuur en volg de paden en wegen, je bent te gast. En laat dieren met rust. 

20171226_132202-COLLAGE-min