Gasselternijveen – Spijkerboor

Op 18 juli weer een mooi stukje op het Hunzepad gewandeld. Vanaf Gasselternijveen – Spijkerboor – Zuidlaardermeer (De Groeve), was de route bijna 30Km
De gehele route was mij net wat te lang. Zeker met de wetenschap dat de schouwpaden nog al eens lastig begaanbaar zijn door hoog gras etc. besluit ik om de route op te knippen en tot Spijkerboor te lopen, zo’n 17km.

Aan de start was het even lastig op het juiste pad te komen. De eerste kilometers liep ik aan de verkeerde zijde van een vrij brede sloot. Spelend met de gedachte om er over te springen wist ik te bedwingen. Het zou gegarandeerd een nat pak hebben opgeleverd. Dus maar uitzicht op de ‘kade’ (een soort dijkje) houden en bij de eerst volgende mogelijkheid via een dam of bruggetje de oversteek maken. Dat lukte na circa 2 km. Vanaf dat punt de kade gevolgd. Het gebied is een broedgebied en tussen 15 maart en 15 juni alleen op het pad op de kade toegankelijk. Gemaaid gras maken het lopen aangenaam. Via klaphekjes overstapjes loop ik van het ene perceel naar het volgende. Mooi uitzichten, links van mij de Hunze en verder op de Hondsrug.
Ondanks dat de route soms van oever wisselt blijf ik op de rechter oever. Links is het gras her en der aardig hoog. En nog even terugdenkend aan vorige week…. Ik blijf op de kade op de rechter oever. Soms liet ik mij verleiden om dichter naar de waterkant te gaan. Maar een onverwachte slenk voerde mij weer terug naar de kade.

Het gebied wordt begraasd door runderen. Wat zijn die beesten nieuwsgierig. Binnen no-time had ik een hele kudde dames achter mij aan… de ‘Leader of the Pack’ was duidelijk ‘Wat mot u hier?’ luid loeiend, omkijkend waar de andere dames bleven riep ze de rest bijeen… ‘weg met die vent van ons veldje’
Als puntje bij paatje komt is het zo dat ze meer op ‘helden op sokken’ leken. Want als ik even bleef staan, namen ze gelijk afstand. Na enkele kilometers namen we afscheid en vervolgde ik mijn Hunzepad.

Op verschillende punten is de Hunze recreatief een ‘highlite’ vlottenbouwers, brugspringers, een enkele suppende (peddel surfende) toerist en natuurlijk veel kanoënde recreanten. Na een mooie tocht kom ik in Spijkerboor aan.

De route