Gieten – Exloo

19 juni 2014

1DrZ

Wat doet het weer vandaag??!!. Buiige regen. 11:00u, 12:00u  wel gaan, niet gaan….  We besluiten toch nog te gaan lopen.  Een voor ons bekend stukje Drenthe, De hondsrug van Noord naar zuid, Gieten, Gasselte, Drouwen, Bronneger, Borger, achter Ees langs door het bos naar Exloo.  Het blijft droog, wij zijn blij dat we de gok hebben genomen. Lopen over zandpaden langs weiden, graanakkers en bloeiende aardappelvelden.  Na het besloten esdorpenlandschap wandelen we naar Bronneger en zien het veel uitgestrekter gebied met uitzichten op het glooiende Hunzedal en het veen. In het verre verleden gevormd door de werking van wind, water en ijs.

 

“Wij bereikten een dorre en doodsche zandzee, allerakeligst van een rei naakte duinen en belten doorsneden en ingesloten, ’t Is hier zoo bar en ongezellig, dat er een groote mate van kloekmoedigheid toe behoort, om niet van vrouwelijke angst en vreeze aan elk zijner hoofdhairen een glinsterende zweetdruppel te zien hangen. Wie ietwat met bijgeloof behebt is, komt ligt in verzoeking om dees vlottende, malende zandzee te houden voor ’t voormalig tooneel, niet van één, maar van duizenden moorden, doodslagen, en wat ijsselijke en bloedige misdaden gij meer wilt.”

Tijden en beelden veranderen, het Drouwenerzand anno 1843, beschreven door ‘de drie podagristen’.  Nu wordt het Drouwenerzand gezien als walhalla voor wandelaars en natuurliefhebbers. 

Meer Drouwenerzand

DSCN0012