Na een nachtvostje is de natuur bijzonder mooi. We zijn op bezoek in Exloo en ik besluit om richting huis terug te wandelen. Liep ik vorige week door het Hart van Denthe wil ik nu van Exloo, via Poolshoogte en het Schapenpark naar Eeserveen, Ellersthaar en bij Schoonloo het Pieterpad op richting Rolde.  Enkele minuten voor 12:00u ga ik op weg. 

Tsjonge wat is het mooi. Op het Molenveld is veel te fotograferen, wijds, open en heuvelig. De heide is in de schaduw nog berijpt. Dat geeft een mooie tekening in het landschap. Nadat ik de openheid verlaat en het bos inloop, richting tunneltje onder de N34, valt mijn oog op witte plukken….  het zal toch niet….? vraag ik mij af 

Jawel tientallen dode takken zijn door de vorst begroeid met IJshaar. Schitterend zo bijzonder. Ik kende dit fenomeen nog niet, behalve dan van plaatjes en berichten. Maar hier was zoveel IJshaar. Er leek geen einde aan te komen.  Ik blijf maar fotograferen en verdoe veel tijd.  Na dat ik het tunneltje door ben besluit ik zuidelijk van Poolshoogte te lopen om meer op het Schapenpark te kunnen genieten. Ik maak deze keuze bewust want ik realiseer mij dat, ik door het maken van de vele foto’s op het Molenveld en de IJshaar plukken, het eindpunt Rolde niet voor donker ga halen en dus maak met Wilma een afspraak om mij op te halen. In tussen wandel ik het bos uit en ben in Eeserveen. Via de weg naar het bos bij Ellertshaar langs de zandafgraving…  naar de Westdorperstraat bij Schoonoord.  Dik 4 u onderweg….  slechts 18 Km  de zon is al bijna onder. Het wordt kouder… je merkt direct dat de zon weg is.   Wilma wacht op me bij de camping aan de Westdorperstraat.