Drenthepad

streekpad 6

 

 

Rondwandeling door Drenthe

het Drenthepad

In 1974 staat het  Nivon-pad door Drente* aan de wieg van het huidige Drenthepad. Toentertijd is een idee, geboren binnen de kring van het gewest Noord van het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (Nivon), om een wandelroute op te zetten van het Nivon Natuurvriendenhuis in Noordlaren naar het Nivon natuurvriendenhuis in HAvelte.
De bron van de gedachte voor het opzetten van een ‘lange afstandswandeling’ was de ervaring, opgedaan in het buitenland met de z.g. “Weitwanderwege”, de “Long distance footh paths” en de “Sentiers de Grande Randonnée”, alsmede een 10-jarige traditie van Paas-trektochten door Drente binnen het Nivon zelf.

In de gewestelijke jaarvergadering van deze vereniging op 23 maart 1974 werd het idee gelanceerd.  Drente is een provincie, die de mogelijkheid in zich bergt lange wandelrouten te volgen zonder te worden gestoord door het lawaai en de gehaastheid Van het moderne verkeer. Het biedt bovendien de wandelaar gelegenheid kennis te nemen van nog vrij ongerepte natuur, van kultuur en oude verworvenheden.

* Drente…   zonder h  geen spelfout, maar werd zo geschreven,

 

 afbeelding links; de eerste uitgave (1974)

Daarna verschenen nog twee uitgaven, de laatste uitgaven dateerd uit 1985

 

In de eerste druk (1996) van het Drenthepad wordt het aanvankelijke traject van Noordlaren naar Havelte losgelaten en ontstaat streekpad 6. In het nieuwe Drenthepad zijn het oude Drentepad (LAW 2-1)en het Zwerfsteenpad (LAW 201-1, dat liep van Noordlaren naar Emmen opgenomen, deels gewijzigd en verbeterd. Samen met een nieuwe route ontstond de eerste rondwandeling door de provincie Drenthe, meer dan 260 Km duurzaam wandelpad, waar nog vele generaties wandelplezier aan zullen beleven. Startpunt is vanaf dat moment Emmen.

1e druk (1996)  2e druk (1999) en
3e druk (2003)

4e druk  (2009)

5e druk  niet uitgegeven

6e druk (2019)

Domelapad

Het Domelapad, werd in 2009 gedeeltelijk opgenomen in het Drenthepad. Het Drentse deel hield daarmee op te betsaan. Het Friese gedeelte werd op genomen in het Friese Woudenpad.  Om de aansluiting te realiseren werd het Drenthepad vanaf Eelde verlegd en loopt sindsdien via het Friesche veen en landgoed de Braak via Eeldewolde, Roderwolde via Leek en Roden naar Norg, waar het weer aansluit op het Drenthepad. De route werd daarmee 330Km lang.