Buienradar

De werking van Buienradar

Om neerslag te meten wordt gebruik gemaakt van een radar. Overigens staat radar voor Radidr KNMIo Detection and Ranging. Het KNMI heeft twee neerslagradars staan namelijk in De Bilt en in Den Helder. De radar heeft een horizontale reikwijdte die beperkt is tot ongeveer 300 km, dit heeft te maken met de kromming van de aarde. De radar kan wel verder kijken maar dan kijkt deze over de bewolking heen. De neerslag van een wolk die tot grote hoogte in de troposfeer reikt, in vaktermen cumulonimbus, en verder verwijderd is dan 200 km kan wel worden waargenomen.

Om neerslag te meten wordt gebruik gemaakt van een radar. Overigens staat radar voor Radio Detection and Ranging. Het KNMI heeft twee neerslagradars staan namelijk in De Bilt en in Den Helder. De radar heeft een horizontale reikwijdte die beperkt is tot ongeveer 300 km, dit heeft te maken met de kromming van de aarde. De radar kan wel verder kijken maar dan kijkt deze over de bewolking heen. De neerslag van een wolk die tot grote hoogte in de troposfeer reikt, in vaktermen cumulonimbus, en verder verwijderd is dan 200 km kan wel worden waargenomen.

De radar heeft ook nog een doppler functie waarbij de bewegingen van neerslag in een wolk bekeken kan worden en windkracht en richting kunnen worden bepaald. De radar zendt zeer frequent een signaal uit dat vervolgens voor een deel door de neerslag wordt teruggekaatst. Hoe meer er van het signaal wordt teruggekaatst des te sterker is de neerslag. De gegevens van beide radars wordt samengevoegd tot een plaatje. De beelden met verschillende kleuren kunt u vervolgens op de website van Buienradar bekijken.

De kleur geeft aan hoe sterk het neerslagsignaal is. Wit geeft maar eknmien licht neerslagsignaal, slechts een paar 0.1 mm per uur of minder. Hoe blauwer de kleur des te intensiever de neerslag. Donkerblauw geeft 5 tot 10 mm. De kleur rood brengt al gauw tientallen mm, terwijl bij de kleur rosé u al mag uitgaan van een zeer zware bui of zelfs van een wolkbreuk compleet met hagel.

knmi1

 

 

Geschreven door: Ed Aldus, 22-8-2011

Bron: KNMI / Buienradar