Alweer de laatste dag van ons ‘lang’weekeinde Limburg. Een actief lang weekeinde. Maar we hebben genoten. Beetje spierpijn… maar gaan toch nog even op de Brunsummerheide wandelen.

Nergens anders vind je zulke uitgestrekte glooiende heidevelden als op de Brunssummerheide. Daarom vind ik Brunssummerheide echt een buitenbeentje. Er valt hier altijd wel iets te beleven, met natuurlijk als hoogtepunt de heide die in bloei staat. En in het voorjaar jong leven op de schaapskooi.

De Brunssummerheide is een afwisselend natuurgebied. Wandel door de restanten van de vroegere naaldbossen of langs de stukjes loofbos. Geniet van de ruimte op de open zandvlaktes en de karakteristieke vennen. Ook de heide is gevarieerd. Op de drogere gedeelten zie je struikheide groeien en op de nattere gedeelten dopheide. De heide wordt afgewisseld met grassen, struiken en boompjes. De afwisseling zorgt er voor dat er veel verschillende dieren kunnen leven. Je kijkt je ogen uit!

Als het warm is, zie je hoogstwaarschijnlijk een levendbarende hagedis die zich opwarmt in de zon. Zoek je iets verder, dan vind je een zandhagedis of hazelworm. Met wat meer geluk zie je een ringslang. In de vennen en poelen leven de bruine kikkers en padden. Zomers hoor je in het gebied veldkrekels tsjirpen. Om te zorgen dat de heide open blijft, graast er een schaapskudde. Iedere dag is de herder met zijn schapen op pad. Misschien kom je ze wel tegen!

Vogels op de Brunssummerheide

De overgang tussen heide en bos is het leefgebied voor de zeldzame nachtzwaluw. Deze vogel broedt op de grond en is door zijn schutkleur bijna onzichtbaar. Maar in mei en juni kun je in de schemering zijn geheimzinnige rollende gezang horen. In de bossen vind je wel vijf verschillende spechtensoorten, waarvan de zwarte specht het indrukwekkendste is. Met zijn sterke snavel hakt hij holtes in de keiharde beukenbomen. In de holtes die hij niet meer gebruikt kunnen weer andere dieren leven, zoals de vleermuis.

De Roode Beek

De Brunssummerheide wordt doorsneden door de Roode Beek. Waar deze ontspringt groeien bijzondere planten als beenbreek, witte snavelbies en wolfsklauw. De Roode Beek dankt zijn naam aan een lugubere legende. Volgens de legende vochten De Hessen, een Germaanse stam, een heftige strijd met de Romeinen om de heerschappij over het gebied. Al het bloed dat daar vloeide, stroomde de beek in en kleurde het water rood. Tegenwoordig weten we dat de Roode Beek en de Rodenbach roestkleurig zijn omdat de bodem plaatselijk veel ijzer bevat.

Heidenatuurpark

De Brunssummerheide is onderdeel van het Heidenatuurpark: een natuurgebied van 2.100 hectare in het Nederlands-Duitse grensgebied in Zuid-Limburg. Het Heidenatuurpark bestaat verder uit de deelgebieden Natuurpark Roode Beek/Rodenbach en Teverenerheide. Bij Natuurmonumenten werken weaan het verbinden van deze gebieden. In grote aaneengesloten gebieden is een vergrote overlevingskans voor planten en dieren. En kun jij genieten van meer ruimte, rust en schoonheid.

Het natuurgebied wordt door Natuurmonumenten beheerd