Boppard, Hans en Grietje.  Boppard ligt aan de Midden-Rijn. Het gebied werd al meer dan 13000 jaar geleden door mensen bewoond. De Romeinen lieten er van de 1e eeuw tot in de 5e eeuw hun sporen na. Uit deze periode stammen nog vele overblijfselen, zoals het laatromeinse kasteel Bodobrica en de Sint-Severusbasiliek. De parochiekerk behoort tot het bisdom Trier en werd in de 12e en 13e eeuw gebouwd. De kerk is een mooi voorbeeld van laatromaanse architectuur en is gewijd aan de heilige Severus van Ravenna († ca. 348). Sinds 2002 maakt de Severuskerk deel uit van UNESCO Werelderfgoed “Boven Midden-Rijndal”.

Vanuit Emmelshausen gaan wij te voet langs de Hunsrückspoorbaan naar Boppard, een gemarkeerde route van zo’n 16 km. Het eerst deel , ongeveer 8 Km is een redelijk makkelijk te lopen. Het laatste deel is erg steil. Om Wilma’s voetblessure niet te veel te plagen stappen we daar op de trein naar Bopard. Dat is dan weer makkelijk als je langs de spoorbaan loopt.

In Boppard staat een beeld. Op de sockel een opschrift Engelbert Humperdinck, Componist. (nee niet de zanger, die gebruikte deze naam als artiesten naam)

Humperdinck studeerde vanaf 1872 muziek aan de Rheinische Musikhochschule te Keulen. Korte tijd werkte hij als kapelmeester aan het stadtheater in die stad. In 1876 verwisselde hij zijn betrekking voor een aan de Königliche Musikschule te München waar hij verder studeerde. Als student was hij succesvol, in 1876 won hij de Mozartprijs van de stad Frankfurt am Main en in 1879 was hij de eerste winnaar van de Mendelssohnprijs van de Felix-Mendelssohn-Stichting te Berlijn. Met een daaraan verbonden studiebeurs kon hij in Italië verder studeren.

Van 1880 tot 1882 was hij medewerker van Richard Wagner in Bayreuth. In 1884 kwam hij terug naar Keulen en werd docent aan de Rheinische Musikhochschule. In de Gürzenich-Feestzaal werd zijn koorcompositie Die Wallfahrt nach Kevelaer op een ballade van Heinrich Heine uitgevoerd.

In 1885 werd hij professor voor compositie aan het conservatorium te Barcelona.  

Het beeld: Humperdick wordt geflankeerd door Hans en Grietje Humperdinck schreef de opera ‘Hans en Grietje’ naar het sprookje van de Gebroeders Grimm en werd hiermee beroemd. Humperdinck componeerde Hänsel und Gretel in Frankfurt in 1891 en 1892. De opera werd voor het eerst opgevoerd in het Hoftheater in Weimar op 23 december 1893.

Enkele portretten 

Opera preview ‘Hans en Grietje

 

Humperdinck

Hänsel

Gretel