Afb0170

Het eiland Mainau ligt in het Bodenmeer. Mainau heeft door zijn ligging een bijzonder zacht klimaat (subtropisch) waardoor er op het eiland een pracht aan bloemen in te bewonderen en draagt niet voor niets de naam ‘Bloemeneiland’

Het 45 hectare grote eiland is in een bloemeneiland omgetoverd. Met ontvangsten van de bezoekers (meer dan 1.500.000 per jaar) financiert de stichting de tuinaanleg, de beplantingen en het onderhoud van de historische gebouwen, waaronder een kasteel, het Barokslot uit 1746 (door de graaf en zijn gezin bewoond) dat gedeeltelijk te bezichtigen is, een barokke kerk (gebouwd in 1732 door architect Johann Casper Bagnato), vele serres en een vlindertuin.

Van april tot oktober staan er in ieder seizoen duizenden planten in bloei. In de lente narcissen, tulpen, hyacinten; daarna volgen in mei de azalea en rododendron en vanaf juni allerhande zomerbloemen waaronder vele rozen om dan in de herfst over te gaan naar de dahlia’s (200 soorten).

Het eiland telt een aanzienlijke verzameling van orchideeën (5000 soorten). Dat hier palm-, sinaasappel-, mandarijn- en citroenbomen groeien is mogelijk door het milde klimaat aan het Bodenmeer.